OCD

OCD er en engelsk forkortelse. O’et står for obsessive, som betyder “besat”, og beskriver den del af OCD, som har med tvangstanker at gøre. C’et står for compulsive, som betyder “tvingende”, og beskriver den tvangshandlende del af OCD. D’et står for disorder som betyder “lidelse”. OCD kan derfor oversættes til lidelsen med tvangstanker og tvangstanker.

Indtil for få år siden troede man, at OCD var en sjælden sygdom, da man kun kendte til få tilfælde. I dag anslår man dog, at mellem 2% og 3% af den danske befolkning er ramt. Mange helt uden at vide det. Undersøgelser har vist, at den gennemsnitslige OCD patient går i gennemsnit 17 år, fra lidelsen opstår, til man opsøger læge.

Historien om OCD

Foto: Ian Sane

Tilbage i 1800-tallet troede man, at OCD var djævlens værk

Så længe mennesket har tænkt, har der været OCD. Man har bare ikke kunne forklare adfærden videnskabeligt. De aller første forklaringer på OCD kommer til udtryk i 1400-tallet, hvor folk med tvangstanker blev anset for at være besat af djævlen. Behandlingen var derfor også djævleuddrivelse og en renselse, som skulle fjerne ondskaben fra kroppen. Hvis ikke det hjalp, blev folk smidt i fængsel.

OCD bliver første gang beskrevet i 1800-tallet. Det er den franske psykiater Jean-Étienne Esquirol (1772 – 1840), som beskriver symptomerne som monomani. Det vil sige, det at være sygeligt tiltrukket af en ting. Først senere bliver OCD beskrevet, som vi kender det i dag. Det er den tyske psykiater Carl Friedrich Otto Westphal (1833 – 1890). Han beskriver OCD som “Zwangsvorstellung” eller “tvangsforestillinger”. Han ser en sammenhæng mellem tvangstanker og tvangshandlinger.

Senere i 1900-tallet begynder lægen Sigmund Freud (1853 – 1939) at arbejde med helbredelsen af OCD gennem adfærdsterapien. Først i 1960’erne kommer de antidepressive præparater på markedet, som på sin vis er en revolution for OCD behandlingen. Sidenhen er behandlingerne blevet mere udviklet, og behandlingen af OCD er blevet meget bedre.

Hvem får OCD

Man har i mange år forsøgt at forklare, hvorfor nogle personer får OCD. Undersøgelser peger på, at sygdommen kan være arvelig. Og børn, hvis forældre lider af OCD, har således tre til fem gange højere risiko for at få OCD end børn af raske forældre. Derudover har man forsøgt at forklare OCD’en ud fra oplevelser i barndommen og lignende. Men her kan ikke finde nogle signifikante ligheder.

Statistikken viser, at lige mange mænd og kvinder rammes af OCD. Ofte ses OCD’ens første symptomer, inden man bliver voksen. Langt de fleste får derfor OCD mellem 7 og 20-års alderen. Ligeledes ses en tendens til, at OCD opstår tidligere hos drenge end hos piger.

At leve med OCD

Mark Sebastian

Med behandling kan leve et helt normalt liv, selvom man har OCD

I dag kan man leve med OCD og have et helt normalt liv med arbejde, venner og familie. For blot nogle år siden kunne det være svært. Men i dag er lægerne og psykologerne blevet så dygtige, at de kan behandle selv svære tilfælde af OCD. Helt fri for OCD bliver de færreste, men mange vil med behandling kunne mindske symptomerne på OCD, så man kan leve med sygdommen.

Den typiske OCD-patient behandles med adfærdsterapi hos en psykiater. Gennem samtaler bliver patienten udsat for situationer, som typisk vil resultere i tvangshandlinger. Øvelsen er så, at patienten skal modarbejde trangen. Denne form for behandling har vist sig at have gode resultater for OCD patienter.

I vanskelige tilfælde behandler man med medicin. Medicinen er anti-depressive midler, som fjerner tvangstankerne, så længe man bruger medicinen. Desværre ophører effekten, når man stopper den medicinske behandling. Derfor behandler man typisk med både medicin og adfærdsterapi på samme tid.

På den måde kan man lære at leve med OCD og beholde sit arbejde. At blive på arbejdsmarkedet er svært for folk med OCD, fordi deres tvangstanker og tvangshandlinger ofte gør det svært at opretholde en normal hverdag.

Hvis du vil vide mere om OCD, OCD symptomer eller OCD test, så tag vores online OCD test på dansk  og læs om symptomerne. På den måde kan du vurdere, om du bør opsøge læge, som kan lave en mere præcis OCD test.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (7 votes cast)
OCD, 4.3 out of 5 based on 7 ratings