OCD test børn

OCD hos børn er ikke ualmindeligt.

Har man den mindste mistanke om børn med OCD, så skal man kontakte lægen. For OCD kan behandles og mange børn og unge med OCD kan nemt komme i behandling og dermed få større livskvalitet.

Hos børn og unge med OCD er det vigtigt, at man som forælder er opmærksom på børnenes symptomer på OCD.

Børn og unge ved ofte ikke, at deres handlinger eller tanker er overdrevne. Derfor er det vigtigt, at man som forælder ved hvilke symptomer, man skal holde øje med.

Behandling af OCD hos børn

OCD test børn - Andrew from Sydney @ Flickr

Børn med OCD kan sagtens fungere normalt, men ofte kræver det behandling

Før en behandling af OCD går i gang, så stiller en læge eller en anden sundhedsfaglig person diagnosen OCD. Herefter vil der blive taget stilling til behandlingen. Der er nemlig forskellige behandlinger til børn med OCD. Hvilken der er den rigtige, afhænger af OCD’ens sværhedsgrad.

I første omgang bliver man tilbudt en samtale. Til samtalerne deltager forældrene ofte også. Det gælder især, hvis børnene er under 15 år. Samtalen skal hjælpe med at klarlægge det reelle behov for den videre behandling af barnets OCD.

Samtalen foregår ofte med en psykolog. Psykologen taler med barnet om, hvordan barnet oplever OCD’en. Psykologen hjælpen også med at ændre tanker, handlinger og følelser hos barnet.

Samtale for børn med OCD

Hvis samtalen viser, at der er behov for yderligere behandling, så er der flere muligheder for behandling af børn med OCD. Man tilbyder både terapi og medicinsk behandling. Som forælder bliver man typisk indraget i beslutningen af, hvilken OCD behandling som passer bedst til barnet.

Terapien handler om, at man fortsætter samtalerne. Til samtalerne snakker psykologen med barnet om, hvordan det oplever OCD’en. Samtalerne kan både være alene eller i grupper, og det ses også af og til, at hele familien er med til samtalerne.

Terapien skal give værktøjer til at håndtere og forstå, hvorfor barnet med OCD reagerer, som det gør. Dette indebærer også ofte decideret undervisning i OCD hos børn for både forældre, søskende og barnet selv.

Medicinsk behandling af børn og unge med OCD

I svære tilfælde kan man vælge at give medicin til børn og unge med OCD. Den medicinske behandling står dog aldrig alene. Den vil altid tilbydes sammen med samtaleterapi. Medicinen lindrer nemlig kun symptomerne på OCD hos børnene, mens samtalerne er mere helende og udviklende for barnet og den unge.

Man er ofte mere tilbageholdende overfor at give børn med OCD medicin. Det er, fordi medicinen har nogle bivirkninger, som kan have indflydelse på barnets skole og sociale liv. Det er bivirkninger som søvnløshed, kvalme og hovedpine.

Et er dog sikkert. Børn med OCD skal undervejs i behandlingen trappes ud af medicinen. Medicinen er således ikke en permanent løsning for OCD-ramte, men en midlertidig løsning, mens samtalerne står på.

OCD test børn - Todd Baker << technowannabe @ Flickr

Mange børn med OCD oplever ofte at være kede af det pga. sygdommen. De oplever, at de ikke bliver forstået af de voksne

Tal om børn med OCD

OCD hos børn og unge forekommer hos mellem 1 og 4 ud af 200 børn i alderen 7-16-årige. Piger får generelt stillet OCD senere i livet end drenge, men i teenagealderen er der ligeså mange piger som drenge med OCD.

Langt de fleste børn med OCD får stillet diagnosen i alderen 10-13.

Langt de fleste voksne med OCD har også haft symptomer på OCD i barndommen.

OCD test for børn

Herunder er en række spørgsmål, som du kan stille dig selv på vegne af dit barn.

  • Mit barn bryder sig ikke om at blive beskidt eller have beskidte hænder
  • Mit barn er bange for at blive syg eller dø
  • Mit barn er bange for at andre skal blive syge eller komme til skade
  • Mit barn har behov for symmetri

Hvis du kan svare ja til nogle af spørgsmålene, så bør du hive fat i en læge. Husk, at kun en læge kan stille diagnosen OCD.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.6/5 (9 votes cast)
OCD test børn, 3.6 out of 5 based on 9 ratings