Tvangstanker test

Tvangstanker er tanker, forestillinger og indre billeder, som kommer til en, uden at man kan få dem til at forsvinde. Ofte er det tanker, som for andre virker urealistiske og uden hold i virkeligheden. Det kan være tanker om sygdom, død eller selvskade hos en selv eller andre.

Er du i tvivl, om du har tvangstanker? Så tag vores gratis tvangstanker test nederst på siden.

Hos flere personer med tvangstanker er personen også selv klar over, at tankerne er urealistiske og overdrevne, men alligevel kan de ikke slippe tankerne. Det fører i flere tilfælde til tvangshandlinger.

Tvangshandlinger er udførslen af tvangstankerne. Det betyder, at hvis man har en tanke om, at man bliver syg, hvis man ikke vasker hænder, så begynder man at vaske sine hænder. For nogle tager det overhånd, så man ender med at vaske huden af hænderne. Derfor er tvangstanker og tvangshandlinger ikke at spørge med. Tvangstanker og tvangshandlinger skal man tage alvorligt, selvom det umiddelbart kan være svært at forstå sygdommen for andre.

Tvangstanker hos børn

Tvangstanker er et udbredt fænomen i befolkningen. Alle oplever tvangstanker. Det kan være tanken om, at man har glemt at låse hoveddøren, når man er taget hjemmefra. Ellers ser man også periodiske tvangstanker hos personer, som er inde i en presset livsfase. Det kan være skilsmisse, dødsfald i nær familie eller en usikker jobsituation.

Men også hos børn er tvangstanker udbredt. Man anslår, at hos cirka 2 % af alle danske børn fylder tvangstankerne så meget, at det indskrænker deres liv. Men ny forskning tyder på, at man i dag kan behandle tvangstanker og OCD hos børn ganske effektivitet og så endda uden brug af medicin. Det skriver Videnskaben.dk.

Er man i tvivl om sit barn har OCD, så kan man tage et en gratis OCD online test. Du kan bruge OCD testen her.

Har du tvangstanker?

Kun en læge eller psykolog kan bestemme, om du har tvangstanker. Men med denne test for tvangstanker kan du få et billede af din situation. Mange har også gavn af at bruge testen som et udgangspunkt for en snak med sin læge.

  • Er du plaget ubehagelige tanker eller billeder, som er påtrængende eller upassende?
  • Er dine tanker eller billeder unormale i forhold til, hvad folk i din omgangskreds tænker på?
  • Forsøger du at ignorere eller undertrykke disse tanker og billeder?
  • Oplever du, at de ubehagelige tanker og billeder kommer af sig selv?

Hvis du kan svare ja til et eller flere af udsagnene, så kan det være, at du skal tale med en læge eller psykolog. Husk, at denne tvangstanker test kun er vejledende. Kun en læge eller psykolog kan fortælle dig, om du er syg.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (8 votes cast)
Tvangstanker test, 3.9 out of 5 based on 8 ratings